Sisak u znaku zahvalnosti: Volonterske nagrade i izložba fotografija

6. prosinca 2023.

U Gradskom muzeju Sisak 5. prosinca 2023., u organizaciji Grada Siska i Agencije lokalne demokracije Sisak, obilježen je Međunarodni dan volontera dodjelom godišnjih Volonterskih nagrada i otvorenjem izložbe fotografija volonterskih programa s područja Sisačko-moslavačke županije.

Međunarodni dan volontera proglasila je 1985. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda i od tada se svake godine obilježava 5. prosinca, kako bi se istaknuo doprinos volonterki i volontera ekonomskom i društvenom razvoju, na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana volontera je: Snaga zajedničkog djelovanja: kad bi svi.

Grad Sisak od 2009. godine dodjeljuje volonterske nagrade kako bi se ukazalo na važnost volontiranja za stvaranje demokratičnijeg, odgovornijeg i brižnijeg društva, kako bi se potaknuo što veći broj pojedinaca i pravnih osoba da se uključe u volonterske aktivnosti te kako bi se aktivnosti volontera učinile vidljivima u lokalnoj zajednici.

Volonterske nagrade Grada Siska za 2023. godinu dodijeljene su u tri kategorije: Volonter/Volonterka godine, Koordinator/Koordinatorica volontera i Razvoj volonterstva u obrazovanju.

Uvodne govore održale su Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Grada Siska i Barbara Marjanović, programska asistentica i koordinatorica volontera Agencije lokalne demokracije Sisak.

Barbara Marjanović čestitala je svim nagrađenim volonterima te je istaknula da u Sisku primjećujemo rastuću potrebu za prostorom i infrastrukturom koja podržava aktivnosti udruga te ključnom institucionalnom podrškom za razvoj održivih volonterskih programa. Naglasila je važnost suradnje između ustanova, uprave i organizacija civilnog društva za širenje svijesti o utjecaju volontiranja.

Gradonačelnica Ikić Baniček zahvalila je svima koji volontiraju i daju svoje dragocjene sate da pomažu starijima, bolesnima, osobama s invaliditetom i drugima te tako čine grad Sisak boljim, solidarnijim i inkluzivnijim mjestom. Također je pohvalila rad organizacija civilnog društva u promicanju volonterstvu i spremnost da uvijek pomognu u izazovnim vremenima. Složila se da je važna institucionalna podrška te je naglasila da će Grad Sisak nastaviti poticati razvoj i volonterstvo i surađivati s udrugama.

Volonterske nagrade uručili su gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, Goran Grgurač, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Grada Siska i Paula Raužan, predsjednica Agencije lokalne demokracije Sisak i Koordinatorica Povjerenstva za razvoj volonterstva Grada Siska.

U kategoriji Volonter/ka godine, dobitnica prve nagrade je Pamela Lovrić, volonterka u Gradskom društvu Crvenog križa Sisak, dobitnik druge nagrade je Salam Ibrahim Kadhim Al-Nidawi, volonter u Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“, a dobitnik treće nagrade je Tonka Augustinović, volonterka u Udruzi KAS.

Dobitnice Pohvalnice su Josipa Polak, volonterka Srednje škole Viktorovac, Lucija Janušić, volonterka Kino kluba Sisak i Ljubica Varošanec, volonterka Dijabetičkog društva grada Siska.

U kategoriji Koordinator/ica volontera dobitnica prve nagrade je Lana Majetić, koordinatorica u Gradskom društvu Crvenog križa Sisak, a dobitnik druge nagrade je Luka Tomašević, koordinator Kino Kluba Sisak.

U kategoriji Razvoj volonterstva u obrazovanju, prva nagrada dodijeljena je Srednjoj školi Viktorovac, druga nagrada Osnovnoj školi Viktorovac, a treća Industrijsko-obrtničkoj školi Sisak.

Za zabavni dio programa zaslužni su bili Lara Kovačević i Matilda Bjelica koje su izvele glazbene točke te dramska skupina LEBURNI iz Srednje škole Viktorovac koji su izveli predstavu „Zemlja baka, bedaka i čudaka“ autora Darka Crnolateca. Dramsku skupinu predvodila je profesorica Tanja Vadla.

Povodom ove svečanosti otvorena je osma izložba fotografija “Rastemo zajedno” koja predstavlja različite volonterske aktivnosti organizatora volontiranja s područja Sisačko-moslavačke županije. Izložba se možete pogledati do 31. siječnja 2024. godine u Gradskom muzeju Sisak.

Agencija lokalne demokracije Sisak se ovom prilikom zahvaljuje svima koji su sudjelovali u pripremi i provedbi svečanosti, a posebice našim volonterkama i volonterima Maks Hajneman, Karla Korečić, Luka Surko, Laura Gorenak i Lucija Hrenar, volonterkama Ani Pokas, Karli Petek i Marini Šaban koje su pomogle u organizaciji programa dodjele nagrada te Gorani Gavranović i Željku Rakariću koji su se pobrinuli da fotografijom zabilježe najljepše trenutke i osmjehe nagrađenih.

Izložba je dio aktivnosti projekata:

Volonterska mreža i Volonterski centar Sisak koje financiraju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Grad Sisak.

Provodi ih  Agencija lokalne demokracije Sisak u partnerstvu s Gradom Siskom, OŠ „Budaševo-Topolovac-Gušće“, Gimnazijom Sisak, Hrvatskim Zavodom za socijalni rad- Područni ured Sisak, Općinom Majur i Općinom Lekenik.

Za sadržaj objavljen u ovom tekstu je isključivo odgovorna Agencija lokalne demokracije Sisak i ne može se smatrati službenim stavom Ministarstva niti Grada Siska.

Traži

Arhiva

Registriraj se i primaj novosti

Nove objave